Moet je nou wel of niet je hypotheek oversluiten?

In 2019 is een recordaantal hypotheekaanvragen gedaan. De lage rentestand is mede de oorzaak van deze stijging. Met een historisch laag rentepercentage kiezen veel woningeigenaren ervoor hun huidige hypotheek over te sluiten. Het oversluiten van de huidige hypotheek kent veel voordelen, maar er zitten ook zeker nadelen aan vast. Wij zetten ze graag voor je op een rijtje.

Voordelen oversluiten hypotheek

Het grootste voordeel is toch wel dat je maandlasten behoorlijk dalen op het moment dat je van vijf procent ineens zakt naar een rentepercentage van nog geen twee procent. Dit scheelt al snel honderden euro’s per maand. Een betere reden hoef je eigenlijk niet te hebben.

Een ander voordeel is het krijgen van meer financiële zekerheid. Je kunt de lage rente voor jaren vastzetten. Daarmee heb je voor de komende jaren meer financiële ruimte om te sparen of misschien zelfs af te lossen op jouw hypotheek. Deze financiële ruimte kan zorgen voor meer rust en vertrouwen in de toekomst.

Zodra je de hypotheek oversluit, kun je ook weer eens kritisch kijken naar de voorwaarden en de aflossingsvorm van de hypotheek. Heb je nu bijvoorbeeld nog een spaarhypotheek, dan kun je deze omzetten in een annuïtaire hypotheek. Het oversluiten van de hypotheek is hét moment om de vorm en de voorwaarden weer eens even goed onder de loep te nemen.

Nadelen oversluiten hypotheek

Het financiële voordeel klinkt misschien alsof je direct naar de bank moet vliegen om je hypotheek over te zetten. Helaas zitten er ook nadelen aan het oversluiten van de hypotheek. Bijvoorbeeld de boeterente die je betaalt. Op het moment dat je de hypotheek oversluit, betaal je de bank een bedrag voor het openbreken van het contract. Dit bedrag is een compensatie voor de door de bank misgelopen inkomsten zodra je jouw hypotheek oversluit naar een voor jou voordeligere vorm.

Je kunt de boeterente – die aftrekbaar is van de inkomstenbelasting – op twee manieren betalen: in een keer of meefinancieren in de nieuwe hypotheek. In beide gevallen is het raadzaam eerst uit te rekenen of de boeterente opweegt tegen het financiële voordeel dat je hebt op het moment dat je de hypotheek oversluit. Op internet zijn diverse tools te vinden die jouw boeterente kunnen berekenen.

Houd daarnaast ook rekening met extra kosten die je betaalt voor het nieuwe hypotheekadvies, de taxatie van de woning, de notaris en – indien je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilt – 0,7 procent van de hypotheeksom aan afsluitkosten.

Wil je persoonlijk advies over het al dan niet oversluiten van de huidige hypotheek? Neem dan contact op met de Hypotheekshop in Arnhem, 026-352 33 00.