Het spaarvarken van de starter

Zonder eigen geld kan tegenwoordig geen huis meer worden gekocht. Geen nieuws, maar hoe goed gevuld moet jouw spaarvarken zijn wanneer je als starter op deze gespannen huizenmarkt een woning wil kopen?

Uitdaging; hypotheek en eigen geld
Heb je je droomhuis gevonden? Dan staat de volgende uitdaging voor de deur; Het vinden van een hypotheek én eigen geld. Sinds 1 januari 2018 financieren hypotheekverstrekkers nog tot 100% van de waarde van de woning. Extra kosten zoals overdrachtsbelasting, taxatie- en notariskosten moet je als koper betalen uit eigen middelen. En is het aankoopbedrag van je droomhuis hoger dan het maximale bedrag dat je aan hypotheek kan krijgen? Dan is een goedgevuld spaarvarken dus helemaal een must.

Goede voorbereiding
Op dit moment is de vraag naar koopwoningen vele malen groter dan het aanbod. Om een serieuze kans te maken is snel handelen een vereiste. Zorg daarom, zeker als starter, dat je goed voorbereid start aan jouw zoektocht naar een koopwoning. Zorg dat je weet waar jouw financiële (on)mogelijkheden liggen. Hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren.

De belangrijkste zijn:

  • Inkomen (op basis hiervan wordt uw maximale hypotheeklening vastgesteld)
  • De regio waarin je wilt kopen
  • Het aantal vierkante meters dat je wilt kopen
  • Eigengeldkaart Nederland

Om starters op weg te helpen en inzicht te geven in de financiële middelen die je als starter tot jouw beschikking moet hebben, ontwikkelden financieel experts van Independer de Eigengeldkaart Nederland. Hierop wordt visueel inzichtelijk hoeveel eigen geld gemiddeld nodig is bij de aankoop van een huis in alle regio’s van Nederland. De berekening wordt gemaakt op basis van jouw inkomen. Voor de berekening is uitgegaan van een annuïteitenhypotheek van 10 jaar vast. De Eigengeldkaart Nederland geeft een goede indruk van het eigen geld dat moet worden ingebracht. Het exacte bedrag is uiteraard afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, (woon)wensen en de actuele rentestand.

Ook benieuwd hoe goedgevuld je spaarvarken moet zijn? Bekijk dan snel de Eigengeldkaart van Nederland!