Bekijk deze 5 tips als je een huis gaat bezichtigen

Vandaag is het weer nationale NVM open huizen dag.
Check deze 5 tips als je één (of meerdere) van de deelnemende huizen gaat bezichtigen.

1. Maak een checklist
Maak voordat je op pad gaat een checklist. Waar moet jouw droomhuis aan voldoen? Maak een kort en krachtig lijstje met de voor jou belangrijkste punten. Breng ook een globale ranking aan. Waar moet een woning absoluut over beschikken en waarin ben je bereid water bij de wijn te doen? Stop geen tijd in het bezichtigen van huizen die niet aan de belangrijkste criteria voldoen.

2. Zie de allereerste bezichtiging als een “date”
Als je een woning gaat bezichtigen, is het belangrijk om als eerste op zoek te gaan naar jou gevoel erbij. Wat is je eerste, globale indruk? Wat voor gevoel geeft de woning jou? Zie je er jezelf wonen of juist niet? Niet iedereen heeft dezelfde woonstijl, probeer hier doorheen te kijken. Dit zijn immers zaken die aan te passen zijn, mocht je er zelf gaan wonen. Probeer ook niet te veel te focussen op de kleine gebreken, zoals de staat van de kozijnen of het dak. Hier kun je het beste een tweede bezichtiging voor aangaan.

3. Ga in gesprek met de huidige bewoners
Tijdens de NVM open huizen dag zijn de huidige bewoners vaak zelf aanwezig.
Dit geeft je de kans om een gesprek aan te gaan en de voor jouw belangrijke vragen te stellen. Denk aan vragen als; hoe lang heeft de verkoper er gewoond? Hoe is het om in deze buurt te wonen? Hoe zit het met onderhoud aan de woning? Kijk ook nog even naar je checklist; wie weet komen hier ook vragen uit naar voren.

4. Bezink, rust, en overweeg….
De kans is groot dat je vandaag meerdere huizen gaat bezoeken. Laat het aan het einde van de dag vooral even bezinken. Praat met elkaar na terwijl je geniet van een drankje en een hapje. Probeer de woningen die je hebt bezichtigd niet met elkaar te vergelijken. Kijk puur naar welk gevoel elke woning afzonderlijk aan je heeft gegeven. De volgende dag is het zinvol om de voor- en nadelen van een woning eens langs je wensenlijstje te leggen. Welke voordelen wegen op tegen welke nadelen?

5. Kriebels? Plan een vervolgbezichtiging eens op een ander tijdstip
Heeft één van de huizen, of hebben zelfs meerdere huizen je interesse gelokt? Plan dan een vervolgbezichtiging. Probeer die juist op een ander tijdstip te plannen. Doordeweeks krijg je ander beeld van een woning dan in het weekend en s’ avonds geeft een ander gevoel dan overdag. We raden ook aan om de omgeving verder te verkennen om te bepalen of je je er thuis voelt. Loop een rondje door de buurt en doe eens een boodschap bij de dichtstbijzijnde supermarkt.

Zie hier het overzicht van onze deelnemende woningen aan de NVM open huizen dag.
Mocht je ergens anders een huis zien, kunnen wij ook begeleiden bij de aankoop. Neem hier contact met ons op.
Een fijne dag allemaal!