5 stappen die je moet nemen om jouw huis & tuin verkoopklaar te maken

huis verkopen

Wil jij binnenkort jouw huis verkopen of overweeg je het? Natuurlijk wil je dan dat jouw huis zo snel mogelijk verkocht wordt. En je wil hiervoor een mooie prijs hebben. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jouw huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers. ‘Dingen’ die de waarde van jouw huis verhogen. Lees in dit blog de vijf stappen die je in ieder geval moet nemen om jouw huis verkoopklaar te maken.

Note: op dit moment hebben we een actie waarbij wij jouw helpen om de tuin helemaal verkoopklaar te maken. In dit blog lees je o.a. waarom de tuin hier zo belangrijk aandeel in heeft. Als de tuin er verzorgd bij ligt schatten anderen de waarde van het huis vaak hoger in. Wil je nu alvast wat meer weten over onze actie, klik dan hier. Wil je eerst meer tips, lees dan lekker verder.

Stap 1. Bekijk eerst alle ruimtes op afstand
verkoopklaar maken

Als eerste loop je met een kleine blocnote door het hele huis. Begin in de straat en kijk eens op afstand kritisch naar jouw huis. Hoe ziet de voortuin eruit? Is deze verzorgd en uitnodigend? Of kan de voordeur wel een likje verf gebruiken? Moet het onkruid verwijderd worden en kunnen kleurige planten in de tuin het huis een gezellige en frisse uitstraling geven? Loop daarna door naar de entree van het huis. Is het er strak en opgeruimd? Let er bijv. op dat er niet te veel jassen aan de kapstok hangen, berg de schoenen op in een kast. Heb je een kleine hal? Hang bijv. een grote spiegel op, dat maakt het meer ruimtelijk. Ga door totdat je alle ruimtes tot aan de zolder gehad hebt en eindig in de achtertuin. Probeer de bril op te zetten van iemand die het huis wellicht wil kopen. Wat zijn de pluspunten? Wat zijn de minpunten? Hoe kan je de ruimte het beste tot zijn recht laten komen?

Stap 2. Ruim op en doe klusjes

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Haal een overdaad aan persoonlijke spullen weg. Denk bijvoorbeeld aan dat ene kastje waar wel tien fotolijstjes op staan. Voor jou is dat natuurlijk erg leuk, maar voor een kijker is het belangrijk dat zij zich kunnen inleven dat hun spullen er staan als zij er wonen. Hoe minder persoonlijke spullen, hoe meer dit lukt. Zet de boeken in de boekenkast, ruim het speelgoed op van de kinderen en gebruik hiervoor overzichtelijke bakken. Maak de plintjes en vervang die lamme deurklink. Gebruik deze tijd ook om alvast overtollige spullen weg te gooien en te kijken wat je nog nodig hebt in je nieuwe huis. Ga daarna naar buiten. Maak de schutting en vervang die gebroken plantenpot.  Repareer de buitenkraan, snoei de bomen en maai het gras.

Stap 3. Houd een grootste schoonmaak


Met grootste schoonmaak bedoelen we ook echt een hele grote schoonmaak. Je pakt hierin de dingen mee die je normaal gesproken minder vaak tot wellicht nooit zult doen. Begin binnen en werk langzaamaan naar buiten toe. Het spreekt voor zich dat je ervoor zorgt dat alles stofvrij is, dat het huis lekker gelucht is en dat de ramen gezeemd zijn.  Ga hier nog een stapje verder in; zorg voor blinkende vloeren en een glanzende keuken. Breng de gordijnen naar een stomerij of was ze op een hele voorzichtige stand in je eigen wasmachine. Haal de rolgordijnen van de muur en boen ze grondig. Elk gaatje of hoekje van het huis moet je bij wijze van spreken aangeraakt hebben. Zorg er ook voor dat er een grote (nieuwe) plant in de woonkamer staat met frisgroene bladeren. Let er op dat je bij deze schoonmaak buiten niet vergeet; maak al het terrasmeubilair schoon, veeg de straten aan en maak het hekwerk schoon. Uiteraard heb je dit niet in een dag klaar, gun jezelf een week de tijd om met regelmaat een schoonmaak klus op te pakken. Uiteindelijk is een schoon en opgeruimd huis niet alleen fijn voor jouw kijkers, maar ook voor jezelf.

Stap 4. Maak het licht en laat licht door

huis verkopen
Licht in je woning doet wonderen. Schilder bij voorkeur alle muren daarom fris wit. De ramen heb je tijdens de grote schoonmaak al gelapt en de gordijnen zijn gewassen. Nu is het tijd om de gordijnen zoveel mogelijk naar de zijkant open te trekken. Houden ze de lichtinval toch nog te veel tegen? Probeer er dan eens een mooi touw of lint om te knopen waardoor je de gordijnen meer bij elkaar houdt. Helpt dat nog steeds niet? Verwijder ze dan. Haal ook de meubels en planten weg die het licht blokkeren. Denk bijv. ook aan die ene mooie boom of grote struik in de voortuin die al het zonlicht tegenhoudt. Je kunt dan kijken of snoeien voldoende helpt, anders is het slim om te overwegen de boom of de struik te verwijderen. Hoe meer licht, hoe ruimtelijker jouw huis lijkt.

Stap 5. Maak van de tuin een extra leefruimte

huis verkopen
Een mooie tuin trekt veel meer kopers. Het verhoogt echt de waarde van jouw woning waardoor je de kans op een succesvolle verkoop verhoogt. Bekijk op afstand je tuin. Zet daarbij een andere bril op; die van de makelaar, een woonstylist en een toekomstige koper. Is het gras fris groen? Ligt er nog rommel die jou niet stoort? Doe toch maar weg! Is de tuin leuk aangekleed? Leg een buitenkleed neer bij je lounge set of onder de eettafel. Zorg voor wat leuke accessoires zoals lampionnetjes, lichtsnoeren en kussens met patronen. Zet de BBQ of een buitenkachel neer bij de zithoek. Plaats rondom het terras nog een paar mooie planten en je hebt een extra leefruimte gecreëerd. De tuin is op deze manier een volwaardige ruimte geworden bij de woning.

Hoe belangrijk het ook is om jouw huis verkoopklaar te maken, we weten natuurlijk als geen ander hoe tijdrovend deze klus is. Daarom willen wij iedereen helpen die zijn huis bij ons te koop zet. Zet jij ook jouw huis bij ons te koop? Dan krijg je een tuinman cadeau. Een tuinman  van Waco Groenvoorzieningen gaat een halve dag bij jou aan de slag. Alles dat moet gebeuren, is bespreekbaar. Bovendien maak je ook nog eens kans op een te gekke “hang” tuinstoel die jouw extra leefruimte helemaal afmaakt.