5 manieren om van je huis, een thuis te maken

Je hebt een nieuw huis gekocht en net de verhuizing achter de rug. De muren zijn geverfd en de meubels staan op hun plek. Maar hoe maak je nou van je nieuwe huis, een thuis?

1. Ruim op en maak schoon
Er staan nog onuitgepakte dozen in de hal, niets heeft nog een vaste plek en misschien heb je zelfs iets te veel spullen uit je oude huis meegenomen. Doe alsnog de spullen weg die je eigenlijk niet meer nodig hebt en gebruik handige opbergbakken en manden om alles te organiseren. Wetenschappers hebben een link ontdekt tussen de hoogte van het stresshormoon cortisol en de drukte/rommel in huis. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer stress je zal ervaren. Als je dan ook nog eens een flinke schoonmaak houdt…..

2. Haal groen in huis
Je staat er misschien niet bij stil, maar planten hebben een positief effect op je humeur en op je gezondheid. Zo houden ze de luchtvochtigheid op peil, temperen ze het geluid in de kamer en nemen ze stof op. Bovendien geeft het ook nog eens een boost aan je interieur. Dus haal voor je nieuwe huis een mooi exemplaar en koop regelmatig voor jezelf een bosje bloemen want ook dat schijnt ons tevredener en gelukkiger te maken.

3. Kies voor kunst en foto’s die jou raken

De aanwezigheid van kunst en foto’s geven een huis iets persoonlijks. Kies dat ene schilderij dat jou raakt en ga voor die illustratie waar jij blij van wordt. Je voelt je vaak pas echt thuis als je je omringt door spullen waar je een emotionele band mee hebt.

4. Wees er vaak en nodig uit
Breng lekker veel tijd door in je nieuwe huis. Plof op de bank, luister naar muziek of lees eindelijk dat boek waar je door de drukte van de verhuizing maar niet aan toe kwam. Je huis gaat ook meer leven door drukte en gezelligheid. Organiseer een diner, plan die koffiedate of houd met je vrienden een filmavondje.

5. Verken de buurt
Het huis zelf is niet het enige dat bepaalt of je je thuis voelt. Ook de nieuwe buurt waarin je bent gaan wonen, moet eigen worden. Laat je vooral verrassen en probeer nieuwe dingen uit. Vind die lekkere bakker, trakteer jezelf op iets van de traiteur, ontdek die leuke wandeling in de buurt en maak kennis met de buren en met de mensen verderop in de straat.